ARCHITECTURE AND LANDSCAPE

Piazza Nember (Nember Square)

Project name

square requalification, road system project, roundabout, cycle path, footpaths,  urban furniture and green areas

Activity

preliminary-detailed, final design

Client

Municipality of  Jesolo (VE)

With

Valeri.Zoia architetti associati (group leader)

Consultants

dott. Raffaele Barbetta (studio ambientale), Studio Associato Ingegneria BI.EFFE (strutture fondazionali), STC Federico per.ind. Cicutto (progetto illuminotecnico)

Place

Jesolo Lido (VE)

Phase

built

Date

2010 - 2011

Photographs

© Stradivarie architetti associati, © Valeri.Zoia architetti associati, © Gianna Omenetto

Infrastructure or public space? Roundabout or square? This site, located along the main commercial route of Jesolo, has always been characterized by a prevalence of vehicular spaces, but despite this, it has always been perceived as a public space. The intervention consists in an operation of re-styling with the objective of transforming the functional space of a roundabout, in a real public space, increasing the green area and reducing the driveway space as much as possible. The cycle and footpaths that cross the square and connect Via Dei Mille with Via Verdi, the central square characterized by mild "camber grading" of the land and the chair-sculptures, as well as bicycle rack games characterize this space allowing the pedestrian to stop, play and discuss, in the shadow of the majestic holm oak. "A stage that even further declares that the round driveway is now a real place to cross and to live."

 Stradivarie Associated Architects  I  Largo Bonifacio 1 Trieste 34125  I  p.i. 01175480324